Johan Van der Beken (°Asse, 30-06-1958) studeerde notenleer, harmonie, muziekgeschiedenis, muziekpedagogie en koordirectie aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Brussel en Antwerpen. Hij vervolmaakte zijn koordirectiestudies aan de Kurt Thomas Stichting in Den Haag.

In het kader van zijn opleiding volgde hij stemvorming bij diverse leerkrachten, o.a. bij Jan Caals, Bernadette Degelin, Klaziene van der Vinne en Dina Grossberger.

Hij was gedurende 10 jaar de bezieler van het vocaal ensemble Zangenzo te Asse.

Bij het barokensemble Musica Aeterna zong hij als basbariton en speelde hij klavecimbel.

In 1986 werd hij dirigent van het gemengd koor Pojedu uit Melle, vanaf 1992 tot 2020 leidde hij het academiekoor August De Boeck te Asse en sedert 2005 ook het jeugdkoor van de gelijknamige academie.

Hij was tevens leraar Algemene Muzikale Vorming en Samenzang in de afdelingen Asse, Opwijk en Merchtem van deze academie.

Als koordirigent werkte hij, voor werken met koor en orkest, de voorbije jaren samen met La Chapelle de Loraine, het Waregems Kamerorkest en arc-en-ciel.

Als organist volgde hij les bij Edmond Saveniers, Kristiaan Van Ingelgem en Stanislas Deriemaeker.

Samen met Pater Gabriël Willems stichtte hij in 1990 de Orgelkring Asse-Hopland, die het orgellandschap van Asse en omgeving kritisch opvolgt en jaarlijks een drietal orgelbespelingen organiseert.