Het Koor

Pojedu

 

Pojedu is een gemengd koor, ongebonden en pluralistisch. Het koor telt een veertigtal leden en staat onder de muzikale leiding van dirigent Johan Van der Beken.

Het koor Pojedu ontstond in 1980 in Melle uit de plaatselijke jeugdclub De Schorpioen. De naam ‘Pojedu’ werd ontleend aan één van de eerst ingeoefende liederen ‘Az ja Pojedu’, een Tsjechisch lied. Vrij vlug ontgroeide dit jeugdige initiatief de kinderschoenen. Het behaalde een behoorlijke muzikale kwaliteit en in de Provinciale Koorzangtoernooien werd het meermaals in eerste divisie geklasseerd.

Het repertorium van Pojedu omvatte aanvankelijk klassieke werken, internationale volksliederen en hedendaagse muziek. Dit werd uitgebreid met Europese koorzang van middeleeuwen tot heden, sfeervolle muziek uit de 19de en 20ste eeuw en toondichters uit Vlaanderen het muzikale aanbod mooi aan. In haar concerten streeft Pojedu steeds naar een evenwichtig programma: Haydn, Mozart en Vivaldi werden al vaker in de kijker gezet. Tussendoor maakte Pojedu ook een muzikale reis met Walt Disney in 'Supercalifragilisticexpialidocious', een swingend concert voor koor en orkest. In 1998 was de opera 'Dido and Aeneas' van Henry Purcell dé grote uitdaging. Recent werkte Pojedu meermaals samen met FA.SI.nant en het gemengd koor Academie August De Boeck uit Asse: in 2005 voor drie uitvoeringen van het oratorium ‘Paulus’ van Mendelssohn en in 2008 voor de uitvoering van de ‘Messa da Requiem’ van Giuseppe Verdi. In 2009 brachten we samen ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn. In juni 2012 was er het project rond de muziek van August De Boeck en Dom Augustinus Verhaegen waarbij het koor Pojedu samen met koor Academie August De Boeck uit Asse een concert gaf in de Abdij van Affligem en de Abdij van Grimbergen. Begin 2013 werd de uitvoering van de ‘Messa da Requiem’ van Verdi opnieuw hernomen in de concertzaal De Bijloke te Gent. In het najaar van 2014 brachten we samen het Requiem van Mozart verweven met het verhaal “Nooit meer keizer” geschreven door Marc De Corte.

In 2006 werd Johan Van der Beken tijdens het najaarsconcert in de bloemetjes gezet voor zijn 20-jarig leiderschap/dirigent-zijn. Dit gebeurde op passende muzikale wijze met het concert ‘His Master’s Choice’. Datzelfde jaar behaalde Pojedu in de Internationale Koorwedstrijd van de Muziekacademie van Warschau (Polen) een eervolle tweede plaats in de categorie gemengde volwassenenkoren! 2010 was dan weer een jubileumjaar voor het koor zelf. Het 30-jarig bestaan werd gevierd met een Feestelijk Jubileumconcert waarbij Pojedu een selectie bracht ‘Petite Messe Solennelle’ van Rossini aangevuld met muziek uit vroegere concerten. Eind 2011 stelde het koor met het concert KOORGELUIDEN de restauratie van het orgel in het Sint-Bavo kerkje van Gontrode in het daglicht en dit met een programma van koormuziek met orgel uit verschillende tijdsperiodes. In 2016 vierden we het parelmoeren jubileum van onze dirigent, Johan Van der Beken, die al 30 jaar lang met veel enthousiasme en passie het koor leidt. Samen met het August De Boeck Academiekoor uit Asse verzorgden we 2 mooie jubileumconcerten met werken van Schubert, Brahms en van Beethoven.

Pojedu staat niet alleen voor avondvullende concerten. Het koor verzorgt naast eigen concerten ook de muzikale momenten tijdens vieringen en dergelijke meer. Voor meer info kan U steeds terecht op www.pojedu.be.