Onze Dirigent

 

Johan Van der Beken (°Asse, 1958) studeerde notenleer, harmonie, muziekgeschiedenis, muziekpedagogie en koordirectie aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Brussel en Antwerpen. Hij vervolmaakte zijn koordirectiestudies aan de Kurt Thomas Stichting in Den Haag. In het kader van zijn opleiding volgde hij stemvorming bij diverse leerkrachten, o.a. bij Jan Caals, Bernadette Degelin, Klaziene Van der Vinne en Dina Grossberger.

 

Hij was gedurende 10 jaar de bezieler van het vocaal ensemble 'Zangenzo' te Asse. Bij het barokensemble 'Musica Aeterna' zong hij als basbariton en speelde hij klavecimbel.

In 1986 werd hij dirigent van het gemengd koor 'Pojedu' uit Melle. Vanaf 1992 leidt hij ook het Academiekoor 'August De Boeck' te Asse en sedert 2005 ook het jeugdkoor van de gelijknamige academie. Hij is eveneens leraar Algemene Muzikale Vorming en Samenzang in de afdelingen Opwijk en Merchtem van deze academie.

Als koordirigent werkte hij, voor werken met koor en orkest, de voorbije jaren samen met Chapelle de Lorraine, Het Waregems Kamerorkest en Arc-en-Ciel.

Als freelance-organist volgde hij les bij Edmond Saveniers, Kristiaan Van Ingelgem en Stanislas Deriemaeker. Samen met Pater Gabriël Willems stichtte hij in 1990 de Orgelkring Asse-Hopland, die het orgellandschap van Asse en omgeving kritisch opvolgt en er jaarlijks een drietal orgelbespelingen organiseert.